ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η βολική τοποθεσία του Vithos Aparthotel σας επιτρέπει να φτάσετε εύκολα και γρήγορα σε μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά και πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος στον Πέρα Γιαλό και τη Χώρα:
Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας (Πέρα Γιαλός)
Αυτό το μικρό μουσείο διαθέτει εκθέματα από τοπικές ανασκαφές που καλύπτουν ένα μεγάλο χρονολογικό εύρος, από την προϊστορική περίοδο έως και τα μεσαιωνικά χρόνια.
Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Πέρα Γιαλός)
Δεδομένου ότι ο Πέρα Γιαλός αποτελούσε το κύριο λιμάνι του νησιού, η μονόκλιτη εκκλησία της περιοχής με το μαγευτικό γαλάζιο τρούλο της δεν θα μπορούσε να αφιερωθεί σε κανέναν άλλο άγιο από τον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των ναυτικών.
Ενετικό Κάστρο (Χώρα)
Το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του λόφου, που χτίστηκε από την ενετική οικογένεια των Querini τον 13ο αιώνα, σίγουρα κλέβει την προσοχή. Χτίστηκε στα ερείπια του βυζαντινού κάστρου, το οποίο με τη σειρά του χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Καθώς περνατε την πύλη του, μπορείτε να θαυμάσετε τις δύο εκκλησίες που βρίσκονται εντός των τειχών του, τα αναπαλαιωμένα σπίτια και την εκπληκτική θέα προς την ανοιχτή θάλασσα, το λιμάνι του Πέρα Γιαλού, τον οικισμό του Λιβαδιού, τον κόλπο της Μαλτεζάνα και τα κοντινά νησάκια.
Παναγία Πορταΐτισσα (Χώρα)
Χτισμένη το 1764 από τον Άγιο Άνθιμο, λίγο έξω από τα τείχη του κάστρου, η εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας με το αξιοθαύμαστο σκαλιστό τέμπλο και το μαρμάρινο καμπαναριό, στεγάζει το εκκλησιαστικό μουσείο και μια όμορφη υπαίθρια αυλή, όπου φιλοξενούνται οι εορτασμοί της 14ης και 15ης Αυγούστου.
Ανεμόμυλοι (Χώρα)
Στον κεντρικό δρόμο της Χώρας, στέκονται περήφανοι οκτώ πολύ καλά διατηρημένοι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι, που φιλοξενούν εκθέσεις και το γραφείο τουριστικών πληροφοριών. Σε έναν από αυτούς, κάθε καλοκαίρι εκτίθεται μια σειρά από φωτογραφίες και πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα που σχετίζονται με τις σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή του Βαθιού.
Χάρτης Αστυπάλαιας
Κατεβάστε τον πιο πρόσφατο και ενημερωμένο χάρτη της Αστυπάλαιας, με χρήσιμες πληροφορίες και διαδρομές πεζοπορίας σε όλο το νησί